Opastusmateriaaleja (A4-muodossa)

Täältä löydät SeniorSurfissa tuotettuja aineistoja digiopastusten tueksi. Kuvaa painamalla saat aina kyseisen tiedoston auki.

Karttasovelluksen hyödyntäminen:
Karttasovellukset ovat hyödyllisiä monellakin tapaa. Niiden avulla voit suunnitella reittisi sen mukaan, millä kulkuneuvolla olet liikkeellä. Voit myös vaikkapa merkitä, mihin jätät autosi sienimetsään mennessäsi. Tutustu karttojen erilaisiin mahdollisuuksiin!


Pikakomennot:
Pikakomennoilla voit tehdä haluamasi toiminnot nopeasti ja ilman hiirtä. Pikakomennoiksi kutsutaan vähintään kahden näppäimen yhdistelmiä. Pidä ensimmäiseksi mainittua näppäintä pohjassa, ja paina samalla toista näppäintä.


Hyödyllisiä kuvakkeita:
Monilla internetsivuilla on hyödyllisiä kuvakkeita, jotka tarkoittavat kaikilla sivuilla samaa vakiintunutta toimintoa. Tässä on joitakin yleisiä kuvakkeita ja selityksiä.


Tiedonhaku netissä:
Internet on valtava tietovarasto. Tiedon etsimisen avuksi on olemassa erilaisia palveluja kuten hakukoneita ja tietokantoja sekä sovittuja käytäntöjä. Huomioithan, että kaikki internetistä löytyvä tieto ei välttämättä ole totta.


Selain – ovi netin maailmaan:
Tietokoneessa on selainohjelma internetsivujen selaamista ja katsomista varten. Selaimen avulla näet internetissä olevaa sisältöä, kuten tekstiä, kuvia ja videoita. Pääset myös hoitamaan asioitasi internetin kautta. Selainohjelmia on erilaisia, mutta ne toimivat lähes samalla tavalla.


Nettiyhteydet:
Tarvitset internetyhteyden, jotta voit käyttää internetiä ja esimerkiksi sähköpostia. Sopivan yhteyden valintaan vaikuttavat muun muassa laitetyyppi ja paikka, missä haluat laitetta käyttää. Tässä on tiivis yhteenveto erilaisista internetyhteyksistä.


Sähköinen tunnistautuminen:
Sähköinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että todistat oman henkilöllisyytesi, kun hoidat henkilökohtaisia asioitasi internetissä. Näin kukaan muu ei pääse katsomaan esimerkiksi pankki- tai terveystietojasi.


Tietokoneen valinta:
Tietokoneita on monenlaisia. Valitse omasi tarpeen mukaan. Tässä on esitelty yleisimmät laitetyypit, joita ovat pöytätietokone, kannettava tietokone, tabletti ja älypuhelin.


Käyttöjärjestelmä:
Jokaisessa tietokoneessa, tabletissa ja älypuhelimessa on käyttöjärjestelmä. Ilman sitä laite ei toimi. Käyttöjärjestelmä tekee muiden ohjelmien käytön mahdolliseksi.


Sosiaalinen media ja yhteisöpalvelut:
Sosiaalisessa mediassa (some) ja yhteisöpalveluissa käyttäjät luovat itse yhdessä uutta sisältöä. Käyttäjät voivat esimerkiksi kirjoittaa viestejä ja jakaa kuvia muille internetin käyttäjille.


Haku