Ideoita, sisältöjä ja tietoa digipalveluista
Tietotekniikka on väline mielenkiintoisiin ja tärkeisiin palveluihin pääsemiseen. Mitähän kaikkea siellä sisällöissä sitten on, joita voisi nostaa teemapäiviin tai viikoittaisiin opastuksiin?
Konkreettisia opastusmateriaaleja löydät täältä. SeniorSurf-päivään liittyvää aineistoa löydät täältä. Tälle sivulle on koottu erilaisia kiinnostavia ja tärkeitä palveluja ja sisältöjä netissä.
Kirjallisuutta
Kirjallisuutta liittyen ikääntyneisiin ihmisiin ja digiopastukseen:
- Gilleard Chris & Higgs, Paul 2008: Internet use and the digital divide in the English longitudinal study of ageing. European Journal of Ageing. Vol.5(3), pp.233-239.
- Hyytiä, Tatu 2016: Digitalisaatio edistämässä ikääntyvien yhteisöllistä asumista. Seinäjoen ammattikorkeakoulu. SeAMK Tekniikka. Automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma.
- Kataja, Inka 2014: Esitutkimus ikääntyneiden ihmisten digitaalisten palveluiden käytön edistämiseksi – Case Digikonkari. Laurea-ammattikorkeakoulu. Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma.
- Pennala, Eila 2010: Ikääntyvät ja arjen teknologia. Selvitys Aijjoos-hankkeelle. Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö. Vanhustyön koulutusohjelma.
- Röyskö, Heini 2016: Kohden vuotta 2020 – näkökulmia digitalisaation vaikutuksista ikääntyvien arkeen. Viitattu 13.11.2017. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry, Pensionärsförbundens intresseorganisation rf. http://www.eetury.fi/Site/Data/671/Files/Kohden%20vuotta%202020%20-naekoekulmia%20digitalisaation%20vaikutuksista%20ikaeaentyvien%20arkeen.pdf.
- Siren, Anu 2016: Older Adults and Emerging Digital Service Delivery: A Mixed Methods Study on Information and Communications Technology Use, Skills, and Attitudes. Journal of Aging & Social Policy, Volume 29, 2017 – Issue 1, pp. 35-50.
- Virta, Petri & Rajalin, Toni 2014: Senioreiden IT-opastus – Palvelutalo Wilen.Turun ammattikorkeakoulu. Tietojenkäsittely. Tietoliikenne ja tietoturva.
Linkit
Mediasivistysmateriaali Netikäs: LähiVerkko
Netikäs on kuusiosainen julkaisusarja, josta on nyt julkaistu neljä ensimmäistä osaa: Media ennen ja nyt, Sosiaalinen media, Tietoturva ja Tekijänoikeudet.
Omakanta kansalaisille: Omakannan verkkokoulu
Verkkokoulussa voit tutustua Omakannan sisältöihin ilman kirjautumista.
Kansallinen Terveysarkisto: Kanta.fi
Omakanta on kansalaisille suunnattu palvelu, jossa voi katsoa omia sähköisiä resepti- ja terveystietoja internetistä.
Kansalaisportaali Suomi.fin Ikääntyvän palveluopas
Oppaassa esitetään käytännön tietoa siitä, mitä ikääntyvän ihmisen eri elämäntilanteissa kannattaa ottaa huomioon sekä mitä apua ja tukea julkishallinto ja järjestöt tarjoavat.
Kansalaisneuvonta: www.kansalaisneuvonta.fi
Kansalaisneuvonta ohjaa oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Asioida voi mm. chatin kautta, kuvapuheluna, sähköpostitse ja puhelimitse.
Kansallisen palveluarkkitehtuurin viestintäkanava: eSuomi.fi. Suomi.fi on uusiutumassa, tämä sivusto tukee sen uusiutumisen viestintää.
Demokratia.fi: Demokratia.fi
Sähköiset demokratiapalvelut ovat oikeusministeriön ylläpitämiä ja maksuttomia verkkopalveluja. Ne auttavat löytämään reittejä vaikuttamiseen.
Kela: Eläkeläisen tuet Kelasta
Celia: Celian äänikirjat
Celia tuottaa ja välittää äänikirjoja. Suurin käyttäjäryhmä ovat ikäihmiset, jotka heikkonäköisyyden, heikon lihaskunnon tai muulla tavoin alentuneen toimintakyvyn vuoksi eivät pysty käyttämään tavallista kirjaa.
Finna.fi: www.finna.fi
Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville yhdestä paikasta.
Digi – Kansalliskirjaston digitoidut aineistot: digi.kansalliskirjasto.fi
Palvelusta löytyy digitoituja historiallisia sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Palvelussa lehdet näkyvät vuoteen 1910 asti ja niitä voi käyttää vapaasti.
Ikinörtti-blogi, jossa käsitellään tietotekniikkaa ikääntyneen ihmisen silmin: ENTER ry
Sovelluksia tableteille: SenioriVerkko
Nettietiketti: Oppimateriaalikeskus Opike