Ajankohtaista

Video: Sujuvampaa digielämää

On chattia ja bottia…. Mitä nämä kaikki oikein ovat? Digitaalisuudesta on iloa monille ja se helpottaa useiden elämää. Mutta vaikka digipalveluita käyttäisi säännöllisesti, ei digimaailman kieli ole tuttu kaikille. Voisikohan sinunkin yrityksesi saada palveluista entistä selkeämpiä sekä käytettävyydeltään että kieleltään?

(15.11.2021)


SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa tiistaina 16.11.2021 digiopastajien keskustelutilaisuuteen. Keskustellaan tällä kertaa opastajien löytämistä hyvistä käytännöistä.

Keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille vapaaehtoisille senioridigiopastajille. Tilaisuudessa opastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja kuulumisia yli järjestörajojen.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset SurfAreenan sivulta.

(10.11.2021)


Julkilausuma: Digitaalisten laitteiden ja palveluiden myynnissä tarvitaan eettisen kaupankäynnin periaatteita

”Uudenmaan Digitukiverkosto (UuDi) haluaa vahvistaa eettisen kaupankäynnin periaatteiden käyttöä sähköisten laitteiden ja palveluiden myynnissä. Julkilausuman allekirjoittajat kutsuvat myyntityötä tekevät yritykset kehittämään yhteisiä ratkaisuja vastuullisen kaupankäynnin edistämiseksi digituen asiantuntijoiden kanssa. Yhteisenä tavoitteena tulee olla, että asiakkaat kokevat ostamiensa laitteiden ja palveluiden vastaavan tarpeitaan ja että tarpeettomat sekä päällekkäiset hankinnat voidaan välttää jo myyntivaiheessa.”

Lue koko julkilausuma Uudenmaan liiton sivuilta.

(13.10.2021)


SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa torstaina 14.10.2021 digiopastajien keskustelutilaisuuteen. Keskustellaan tällä kertaa opastettavien laitehankinnoista.

Keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille vapaaehtoisille senioridigiopastajille. Tilaisuudessa opastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja kuulumisia yli järjestörajojen.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset SurfAreenan sivulta.

(11.10.2021)


Blogi: Onko sinullekin älypuhelimen päivittäminen kuin puhuisi vierasta kieltä?

”Miksi ihmeessä tavallisen ihmisen pitäisi osata päivittää älypuhelimensa? Tai kannettavan tietokoneensa? Siksi, että niin ne pysyvät paremmin turvassa mahdollisilta hyökkäyksiltä. Ja siksi, että niin ne toimivat paremmin.”

Lue lisää: www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/vieraskyna-paivittaminen-hallussa-seniorsurf-tukee-senioreita-digitaidoissa

(7.10.2021)


SeniorSurf-päivän tapahtumia

Hyvää Vanhustenviikkoa! Tällä viikolla on runsaasti myös SeniorSurf-päivän tapahtumia. Monet paikalliset toimijat, kuten kunnat, kirjastot, yhdistykset ja pankit järjestävät tapahtumia. Kannattaa ottaa niistä selvää ja mennä mukaan! SeniorSurf järjestää etätilaisuuksia, joihin kuka vaan saa osallistua. Voitte myös kokoontua katsomaan niitä yhdessä.

SeniorSurfin järjestämät tilaisuudet löytyvät SeniorSurf-päivän sivulta.

(4.10.2021)


Mediatiedote: Digituki on edelleen tuntematon käsite monelle

Ärsyttääkö digilaitteet? Tuntuuko, ettei ne tottele lainkaan? Harmittaako, kun ei saa apua niiden kanssa? Nyt on ilo kertoa, että olet todennäköisesti väärässä. Digitukea nimittäin on tarjolla monella paikkakunnalla, usein ihan maksutta.

Toiset käyttävät erilaisia digipalveluita sujuvasti ja pystyvät ratkomaan mahdolliset ongelmat itse, kun taas toiset tarvitsisivat paljon apua jo laitteiden ja palveluiden käyttöönottoon. Kumpikin on normaalia, eikä esimerkiksi osaamattomuutta tarvitse hävetä. Digitaitojen kasvattamiseen on tänä päivänä paljon keinoja, myös maksuttomana. Yleisesti tästä puhutaan digitukena ja digiopastuksina. Tukea kannattaa kysyä esimerkiksi paikallisesta kirjastosta, viranomaisilta, pankista ja eläkeläisyhdistyksistä. Jokaisella palveluntarjoajalla on velvollisuus opastaa palvelunsa käytössä, eli esimerkiksi Kelasta ja Verosta pitää löytyä opastusta.

Digilaitteiden ja -palveluiden käyttäminen on monelle tänä päivänä välttämätöntä. Toki asioiden hoitaminen on vielä mahdollista myös perinteisemmillä keinoilla, mutta moni hoituu rivakammin diginä.

– Laitteita kannattaa opetella käyttämään, jotta niistä tulee vihollisen sijaan apureita. Kysy opastusta ja ole kärsivällinen, opit kyllä, kommentoi Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta Tiina Etelämäki.

Monessa paikassa digitukea on tarjolla jopa enemmän kuin sitä osataan kysyä. Yksi hyvä paikka senioreille etsiä digitukea on SeniorSurfin kokoama Opastuspaikkakartta: www.seniorsurf.fi/opastuspaikat/

(1.10.2021)


SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa keskiviikkona 8.9.2021 digiopastajien keskustelutilaisuuteen. Keskustellaan tällä kertaa erityisesti vahvaa tunnistautumista vaativien palveluiden opastamisesta.

Keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille vapaaehtoisille senioridigiopastajille. Tilaisuudessa opastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja kuulumisia yli järjestörajojen.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset SurfAreenan sivulta.

(25.8.2021)


Videoita älypuhelinten peruskäytön tueksi

SeniorSurf on tuottanut videosarjan älypuhelinten peruskäytön tueksi. Videoissa käydään läpi mm. älypuhelimen avaaminen ja sulkeminen, erilaisten kosketusten ja komentojen merkitykset sekä puheluiden soittaminen.

SeniorSurfin videot on tarkoitettu sekä digiopastusten tueksi että laitteiden käytön itse opiskeluun. Videoita saa vapaasti käyttää opastusten apuna sekä erilaisissa digitukitapahtumissa.

Videoita löytyy SeniorSurfin sivuilta ja kootusti ne löytyvät kaikki YouTubesta SeniorSurf-soittolistalta.

Videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti.

(16.8.2021)


Webinaari: Näin käynnistät digiopastukset

Oletko pohtinut, että teidänkin organisaationne pitäisi järjestää digiopastusta senioreille? Mietityttääkö, onko se työlästä ja resursseja vievää? Tule kuulemaan vinkkejä käynnistämiseen ja keskustelemaan aiheesta webinaariin maanantaina 30.8. klo 10-11.

Webinaari on suunnattu erityisesti järjestöille, mutta auttaa toki muitakin organisaatioita. Tilaisuus on VTKL:n SeniorSurf-toiminnan järjestämä ja osa valtakunnallista Digitukiviikkoa.

Ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä.

ps. Jos kaipaat esimerkiksi räätälöityä työpajaa organisaatiollesi liittyen seniorien digiopastusten organisointiin, ole yhteydessä: seniorsurf (at) vtkl.fi.

(10.8.2021)


SeniorSurf lomailee 12.-31.7.2021

(2.7.2021)


SeniorSurf-päivää vietetään 5.10.2021

SeniorSurf-päivän tarkoituksena on rohkaista ikääntyneitä ihmisiä tutustumaan digilaitteisiin ja -palveluihin sekä niiden tuomiin mahdollisuuksiin. SeniorSurf-päivän aikana ympäri Suomen järjestetään senioreille suunnattuja tapahtumia digiin liittyen. Kuka vaan voi järjestää SeniorSurf-tapahtuman. Vanhustyön keskusliitto toimii päivän koordinaattorina, päivä on osa valtakunnallista Vanhustenviikkoa. Seuraavaa SeniorSurf-päivää vietetään 5.10.2021.

Lue lisää www.seniorsurf.fi/seniorsurf-paiva/

Oranssi_paino

(23.6.2021)


Uusi aineisto: Karttasovelluksen hyödyntäminen

Karttasovellukset ovat hyödyllisiä monellakin tapaa. Niiden avulla voit suunnitella reittisi sen mukaan, millä kulkuneuvolla olet liikkeellä. Voit myös vaikkapa merkitä, mihin jätät autosi sienimetsään mennessäsi. Tutustu karttojen erilaisiin mahdollisuuksiin!

Aineisto löytyy SeniorSurfin opastusmateriaaleista.

(31.5.2021)


Kysely digiopastajille

Kokoamme digiopastajilta tietoja sähköisten asiointipalveluiden käyttöön liittyvistä haasteista. Tavoitteena meillä on ymmärtää, miksi asiakas hakee opastusta vapaaehtoiselta digiopastajalta eikä suoraan palvelutuottajalta (esim. pankilta tai viranomaiselta).

Kyselystä kootaan vastauksia ja haasteita palveluittain ja ne toimitetaan palveluntuottajille. Erityisesti tarkastelussa ovat palvelut, jotka vaativat vahvaa tunnistautumista. Tavoitteena on, että palvelujen tuottajat pystyisivät kehittämään omia palvelujaan helppokäyttöisemmiksi ja omaa neuvontaansa vastaamaan asiakkaiden tarpeita. 

Pääset kyselyyn tästä linkistä.

(26.5.2021)


Tervetuloa SeniorSurf-verkostoon!

Verkosto on suunnattu kaikille seniorien digituen parissa toimiville työntekijöille tai vastaaville (digiopastajille on omat verkostonsa). Verkosto yhteiskehittää, suunnittelee, viestii ja vaikuttaa sekä jakaa osaamista ja käytäntöjä seniorien digitukeen liittyvissä asioissa. Toiminta pohjautuu vahvasti verkostomaiseen yhteistyöhön. Verkosto kokoontuu noin 4-6 kertaa vuodessa (etänä).

Lisätiedot ja verkostoon ilmoittautuminen: https://www.seniorsurf.fi/seniorsurf-verkosto/

(25.5.2021)


SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa digiopastajille suunnattuun tilaisuuteen torstaina 3.6.2021 klo 10.00-11.00! Tällä kertaa keskustelemme yhdessä erityisesti etäopastamisesta ja siihen liittyvistä hyvistä ja huonoista kokemuksista. Olisi mahtavaa saada paikalle sekä konkareita että etäopastamista pohdiskelevia opastajia.

Olemme saaneet digiopastajilta toiveen, että eri järjestöjen opastajien välisiä keskustelutilaisuuksia olisi hyvä olla. Tilaisuuksia, joissa pääsee jakamaan kokemuksia muidenkin kuin oman järjestön väen kesken. Tässä on nyt mahdollisuus siihen!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena. Tervetuloa!

(14.5.2021)


Blogi: Tietoturvataidot – äh mikä mörkö!

”Kyberturvallisuus, tietoturva, palomuuri, virusturvaohjelma, salattu yhteys. Joko tuli hiki? Ei hätää, yksinkertaisuudessaan näissä on kyse sinun turvallisuudestasi ja maalaisjärjestä.”

Lue lisää: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/tietoturvataidot-ah-mika-morko

(3.5.2021)


SurfAreena: Digitaalinen hyvinvointi – miten hyödyntää teknologiaa terveellisellä tavalla

Tervetuloa digiopastajille suunnattuun tilaisuuteen tiistaina 20.4.2021 klo 10.00-11.15.
Tilaisuus pidetään Google Meetillä.
Tilaisuuden pitää Google, järjestäjänä toimii SeniorSurf.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena. Tervetuloa!

(8.4.2021)


Suositukset finanssialan digiopastamisen käytännöistä

Finanssiala ry on koonnut hyvä käytäntöjä finanssialan palveluiden digiopastamiseen. Suositukset finanssialan digiopastamisen käytännöistä on tarkoitettu kaikille digiopastajille avuksi finanssialan palveluiden neuvonnassa. Myös SeniorSurf on ollut mukana suositusten kokoamisessa.

Finanssiala ry: Turvalliset digipalvelut arjen apuna

(24.3.2021)


SurfAreena: Miten olla läsnä etätilaisuudessa

Tilaisuus digiopastajille 29.3.: Miten olla läsnä etätilaisuudessa? Pohditaan samalla yhdessä, miten opastettavia voi rohkaista osallistumaan etätilaisuuksiin.

Toivottavasti tähän tilaisuuteen uskaltavat tulla myös opastajat, jotka eivät aiemmin ole juuri etätilaisuuksiin osallistuneet. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena

(11.3.2021)


Lupaan opastaa sinua -lahjakortti

Lupaan opastaa sinua kuvien siirtämisessä! Lupaan opastaa sinua sähköpostin lähettämisessä! Lupaan opastaa sinua verkko-ostosten tekemisessä! Lupaan opastaa sinua…. missä?

SeniorSurfin Lupaan opastaa sinua -lahjakortti on uusittu. Ota lahjakortti käyttöön ja anna se täytettynä vaikka ystävälle tai naapurille ❤️

Voit ladata lahjakortin Opastusmateriaalit-sivulta.

(9.3.2021)


Koulutuksia digiopastajille

Digiopastajille järjestetään aika paljon koulutuksia ja oppimistilaisuuksia monenlaisista aiheista, mutta niitä voi olla vaikea löytää. Kokosimme SeniorSurfin sivuille tiedossamme olevat tahot/koulutukset. Hyödynnä itsellesi sopivat!

Koulutuksia Opastajille -sivu.

(2.3.2021)


Digiopastajille tilaisuus: Huolehdi omasta maineestasi verkossa (SurfAreena)

Kaikki senioridigiopastajat ovat tervetulleita SurfAreenalle tiistaina 23.2.2021 klo 10.00-11.15 Huolehdi omasta maineestasi verkossa -webinaariin! Tilaisuuden pitää Google, järjestäjänä toimii SeniorSurf.

Webinaarin esitysmateriaali löytyy täältä.

(24.2.2021)


Etätilaisuuksia digiopastajille

SeniorSurf järjestää digiopastajille kevään 2021 aikana useammankin etätilaisuuden. Sarja alkaa Googlen pitämällä Huolehdi omasta maineestasi verkossa -tilaisuudella tiistaina 23.2. ja jatkuu siitä muilla ajankohtaisilla ja mielenkiintoisilla aiheilla.

Tilaisuudet ovat suunnattuja kaikille vapaaehtoisille digiopastajille, jotka opastavat senioreita ympäri Suomea digilaitteiden ja -palveluiden käytössä. Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia.

(16.2.2021)


Lupaan opastaa sinua -lahjakortti Mediataitoviikon osana

Mediataidot ovat tärkeitä jokaiselle. Vaikka perinteistä mediaa osaisikin käyttää ja hallita, digimedian taidot voivat kaivata vahvistamista ja tukemista. Voisitko sinä opastaa jotain läheistä? Opasta omien taitojesi mukaan, on se sitten laiteopastusta, medialukutaitoa tai jotain ihan muuta. Kaikki rauhallinen ja kunnioittava opastus on hyvästä. Hyvää mediataitoviikkoa meille kaikille!

Voit käyttää apuna SeniorSurfin tekemää

SeniorSurf-lahjakortti

(8.2.2021)


Opastustoiminnan tuki

Kaipaatko tukea ja vinkkejä digiopastusten järjestämiseen? Ota SeniorSurfin uusitut aineistot käyttöösi. Aineistoissa käsitellään erikseen toiminnan käynnistämistä, sen kehittämistä sekä etäopastuksia ja kotiopastuksia. Poimi näistä parhaat aineistot oman organisaatiosi avuksi!
Lue lisää.


(2.2.2021)


Webinaari 3.12.2020 klo 10-12

Webinaari digiopastajille ja -opastusta organisoiville: Miten huomioida erilaisuus oppimisessa? Asiantuntijapuheenvuorossaan professori Eija Kärnä Itä-Suomen yliopistosta jakaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä digiopastustilanteiden tueksi.

SurfAreenan Pääsalissa pidetyn webinaarin esitysmateriaali löytyy täältä.


Haku