Ajankohtaista

SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa keskiviikkona 8.9.2021 digiopastajien keskustelutilaisuuteen. Keskustellaan tällä kertaa erityisesti vahvaa tunnistautumista vaativien palveluiden opastamisesta.

Keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille vapaaehtoisille senioridigiopastajille. Tilaisuudessa opastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja kuulumisia yli järjestörajojen.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset SurfAreenan sivulta.

(25.8.2021)


Videoita älypuhelinten peruskäytön tueksi

SeniorSurf on tuottanut videosarjan älypuhelinten peruskäytön tueksi. Videoissa käydään läpi mm. älypuhelimen avaaminen ja sulkeminen, erilaisten kosketusten ja komentojen merkitykset sekä puheluiden soittaminen.

SeniorSurfin videot on tarkoitettu sekä digiopastusten tueksi että laitteiden käytön itse opiskeluun. Videoita saa vapaasti käyttää opastusten apuna sekä erilaisissa digitukitapahtumissa.

Videoita löytyy SeniorSurfin sivuilta ja kootusti ne löytyvät kaikki YouTubesta SeniorSurf-soittolistalta.

Videoita julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti.

(16.8.2021)


Webinaari: Näin käynnistät digiopastukset

Oletko pohtinut, että teidänkin organisaationne pitäisi järjestää digiopastusta senioreille? Mietityttääkö, onko se työlästä ja resursseja vievää? Tule kuulemaan vinkkejä käynnistämiseen ja keskustelemaan aiheesta webinaariin maanantaina 30.8. klo 10-11.

Webinaari on suunnattu erityisesti järjestöille, mutta auttaa toki muitakin organisaatioita. Tilaisuus on VTKL:n SeniorSurf-toiminnan järjestämä ja osa valtakunnallista Digitukiviikkoa.

Ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä.

ps. Jos kaipaat esimerkiksi räätälöityä työpajaa organisaatiollesi liittyen seniorien digiopastusten organisointiin, ole yhteydessä: seniorsurf (at) vtkl.fi.

(10.8.2021)


SeniorSurf lomailee 12.-31.7.2021

(2.7.2021)


SeniorSurf-päivää vietetään 5.10.2021

SeniorSurf-päivän tarkoituksena on rohkaista ikääntyneitä ihmisiä tutustumaan digilaitteisiin ja -palveluihin sekä niiden tuomiin mahdollisuuksiin. SeniorSurf-päivän aikana ympäri Suomen järjestetään senioreille suunnattuja tapahtumia digiin liittyen. Kuka vaan voi järjestää SeniorSurf-tapahtuman. Vanhustyön keskusliitto toimii päivän koordinaattorina, päivä on osa valtakunnallista Vanhustenviikkoa. Seuraavaa SeniorSurf-päivää vietetään 5.10.2021.

Lue lisää www.seniorsurf.fi/seniorsurf-paiva/

Oranssi_paino

(23.6.2021)


Uusi aineisto: Karttasovelluksen hyödyntäminen

Karttasovellukset ovat hyödyllisiä monellakin tapaa. Niiden avulla voit suunnitella reittisi sen mukaan, millä kulkuneuvolla olet liikkeellä. Voit myös vaikkapa merkitä, mihin jätät autosi sienimetsään mennessäsi. Tutustu karttojen erilaisiin mahdollisuuksiin!

Aineisto löytyy SeniorSurfin opastusmateriaaleista.

(31.5.2021)


Kysely digiopastajille

Kokoamme digiopastajilta tietoja sähköisten asiointipalveluiden käyttöön liittyvistä haasteista. Tavoitteena meillä on ymmärtää, miksi asiakas hakee opastusta vapaaehtoiselta digiopastajalta eikä suoraan palvelutuottajalta (esim. pankilta tai viranomaiselta).

Kyselystä kootaan vastauksia ja haasteita palveluittain ja ne toimitetaan palveluntuottajille. Erityisesti tarkastelussa ovat palvelut, jotka vaativat vahvaa tunnistautumista. Tavoitteena on, että palvelujen tuottajat pystyisivät kehittämään omia palvelujaan helppokäyttöisemmiksi ja omaa neuvontaansa vastaamaan asiakkaiden tarpeita. 

Pääset kyselyyn tästä linkistä.

(26.5.2021)


Tervetuloa SeniorSurf-verkostoon!

Verkosto on suunnattu kaikille seniorien digituen parissa toimiville työntekijöille tai vastaaville (digiopastajille on omat verkostonsa). Verkosto yhteiskehittää, suunnittelee, viestii ja vaikuttaa sekä jakaa osaamista ja käytäntöjä seniorien digitukeen liittyvissä asioissa. Toiminta pohjautuu vahvasti verkostomaiseen yhteistyöhön. Verkosto kokoontuu noin 4-6 kertaa vuodessa (etänä).

Lisätiedot ja verkostoon ilmoittautuminen: https://www.seniorsurf.fi/seniorsurf-verkosto/

(25.5.2021)


SurfAreena: Vertaistukea opastajalta opastajalle -keskustelutilaisuus

Tervetuloa digiopastajille suunnattuun tilaisuuteen torstaina 3.6.2021 klo 10.00-11.00! Tällä kertaa keskustelemme yhdessä erityisesti etäopastamisesta ja siihen liittyvistä hyvistä ja huonoista kokemuksista. Olisi mahtavaa saada paikalle sekä konkareita että etäopastamista pohdiskelevia opastajia.

Olemme saaneet digiopastajilta toiveen, että eri järjestöjen opastajien välisiä keskustelutilaisuuksia olisi hyvä olla. Tilaisuuksia, joissa pääsee jakamaan kokemuksia muidenkin kuin oman järjestön väen kesken. Tässä on nyt mahdollisuus siihen!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena. Tervetuloa!

(14.5.2021)


Blogi: Tietoturvataidot – äh mikä mörkö!

”Kyberturvallisuus, tietoturva, palomuuri, virusturvaohjelma, salattu yhteys. Joko tuli hiki? Ei hätää, yksinkertaisuudessaan näissä on kyse sinun turvallisuudestasi ja maalaisjärjestä.”

Lue lisää: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/tietoturvataidot-ah-mika-morko

(3.5.2021)


SurfAreena: Digitaalinen hyvinvointi – miten hyödyntää teknologiaa terveellisellä tavalla

Tervetuloa digiopastajille suunnattuun tilaisuuteen tiistaina 20.4.2021 klo 10.00-11.15.
Tilaisuus pidetään Google Meetillä.
Tilaisuuden pitää Google, järjestäjänä toimii SeniorSurf.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena. Tervetuloa!

(8.4.2021)


Suositukset finanssialan digiopastamisen käytännöistä

Finanssiala ry on koonnut hyvä käytäntöjä finanssialan palveluiden digiopastamiseen. Suositukset finanssialan digiopastamisen käytännöistä on tarkoitettu kaikille digiopastajille avuksi finanssialan palveluiden neuvonnassa. Myös SeniorSurf on ollut mukana suositusten kokoamisessa.

Finanssiala ry: Turvalliset digipalvelut arjen apuna

(24.3.2021)


SurfAreena: Miten olla läsnä etätilaisuudessa

Tilaisuus digiopastajille 29.3.: Miten olla läsnä etätilaisuudessa? Pohditaan samalla yhdessä, miten opastettavia voi rohkaista osallistumaan etätilaisuuksiin.

Toivottavasti tähän tilaisuuteen uskaltavat tulla myös opastajat, jotka eivät aiemmin ole juuri etätilaisuuksiin osallistuneet. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.seniorsurf.fi/SurfAreena

(11.3.2021)


Lupaan opastaa sinua -lahjakortti

Lupaan opastaa sinua kuvien siirtämisessä! Lupaan opastaa sinua sähköpostin lähettämisessä! Lupaan opastaa sinua verkko-ostosten tekemisessä! Lupaan opastaa sinua…. missä?

SeniorSurfin Lupaan opastaa sinua -lahjakortti on uusittu. Ota lahjakortti käyttöön ja anna se täytettynä vaikka ystävälle tai naapurille ❤️

Voit ladata lahjakortin Opastusmateriaalit-sivulta.

(9.3.2021)


Koulutuksia digiopastajille

Digiopastajille järjestetään aika paljon koulutuksia ja oppimistilaisuuksia monenlaisista aiheista, mutta niitä voi olla vaikea löytää. Kokosimme SeniorSurfin sivuille tiedossamme olevat tahot/koulutukset. Hyödynnä itsellesi sopivat!

Koulutuksia Opastajille -sivu.

(2.3.2021)


Digiopastajille tilaisuus: Huolehdi omasta maineestasi verkossa (SurfAreena)

Kaikki senioridigiopastajat ovat tervetulleita SurfAreenalle tiistaina 23.2.2021 klo 10.00-11.15 Huolehdi omasta maineestasi verkossa -webinaariin! Tilaisuuden pitää Google, järjestäjänä toimii SeniorSurf.

Webinaarin esitysmateriaali löytyy täältä.

(24.2.2021)


Etätilaisuuksia digiopastajille

SeniorSurf järjestää digiopastajille kevään 2021 aikana useammankin etätilaisuuden. Sarja alkaa Googlen pitämällä Huolehdi omasta maineestasi verkossa -tilaisuudella tiistaina 23.2. ja jatkuu siitä muilla ajankohtaisilla ja mielenkiintoisilla aiheilla.

Tilaisuudet ovat suunnattuja kaikille vapaaehtoisille digiopastajille, jotka opastavat senioreita ympäri Suomea digilaitteiden ja -palveluiden käytössä. Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia.

(16.2.2021)


Lupaan opastaa sinua -lahjakortti Mediataitoviikon osana

Mediataidot ovat tärkeitä jokaiselle. Vaikka perinteistä mediaa osaisikin käyttää ja hallita, digimedian taidot voivat kaivata vahvistamista ja tukemista. Voisitko sinä opastaa jotain läheistä? Opasta omien taitojesi mukaan, on se sitten laiteopastusta, medialukutaitoa tai jotain ihan muuta. Kaikki rauhallinen ja kunnioittava opastus on hyvästä. Hyvää mediataitoviikkoa meille kaikille!

Voit käyttää apuna SeniorSurfin tekemää

SeniorSurf-lahjakortti

(8.2.2021)


Opastustoiminnan tuki

Kaipaatko tukea ja vinkkejä digiopastusten järjestämiseen? Ota SeniorSurfin uusitut aineistot käyttöösi. Aineistoissa käsitellään erikseen toiminnan käynnistämistä, sen kehittämistä sekä etäopastuksia ja kotiopastuksia. Poimi näistä parhaat aineistot oman organisaatiosi avuksi!
Lue lisää.


(2.2.2021)


Webinaari 3.12.2020 klo 10-12

Webinaari digiopastajille ja -opastusta organisoiville: Miten huomioida erilaisuus oppimisessa? Asiantuntijapuheenvuorossaan professori Eija Kärnä Itä-Suomen yliopistosta jakaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä digiopastustilanteiden tueksi.

SurfAreenan Pääsalissa pidetyn webinaarin esitysmateriaali löytyy täältä.


Digiopastajien vertaistapaaminen verkossa 26.11.2020 klo 10

Digiopastaja, tule mukaan! Sana on vapaa, sinulla on hyvä tilaisuus kertoa millaisia digiopastajien verkkotapaamisia toivot. Vapaamuotoisia digikahveja? Tietoiskuja? Kysy kaverilta? Ehdotuksia voit kirjoittaa jo etukäteen tänne.

Tervetuloa: SurfAreenan Pääsali, ovi aukeaa vähän ennen tapahtumaa. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita.


Ohjepaketti etädigiopastuksen tueksi

Olemme tuottaneet tiiviin paketin etädigiopastustoiminnan avuksi. Paketti sisältää Näin käynnistät etädigiopastuksen -ohjeen, koosteen etäopastuksissa käytettävistä ohjelmista, Kokemuksia etädigiopastuksista -videon ja tarpeiden mukaan räätälöitävän verkkokoulutuksen. Lue lisää täältä.


SeniorSurf-päivien Virtuaaliviikko

Virtuaaliviikon aikana kuultiin ja nähtiin todella mielenkiintoisia esityksiä. Sekä esiintyjät että kuulijat oppivat paljon uutta. SeniorSurf-toiminta sai tapahtuman järjestäjänä hyvää kokemusta ja ideoita tulevien verkkotapahtumien järjestämiseen. Vooler-alusta, jonka saimme käyttöömme tapahtuman ajaksi, palveli hyvin. Kiitos!

Ne tapahtuman esitysmateriaalit, joiden julkaisuun olemme saaneet luvan, löytyvät täältä.

Seuratkaa SeniorSurf.fi-sivujen Ajankohtaista-palstaa. Tämä ei varmasti ollut meidän viimeinen verkkotapahtumamme!


Googlelta kolme senioreille suunnattua opetusvideota

Google on tuottanut kolme suomenkielistä opastusvideota senioreille. Digikahvit Googlen kanssa -videot antavat konkreettisia neuvoja ja vinkkejä maksuttomien arkea helpottavien digipalveluiden käyttöön.

Hienoa toimintaa Google! Toivottavasti tämä innostaa muitakin yrityksiä julkaisemaan selkeitä ohjeita senioreiden avuksi.

SeniorSurf haluaa osaltaan tukea tätä suuntausta jakamalla tietoa omissa kanavissaan. Pääset katsomaan videoita täältä.


Digivinkkejä iloksesi

Kokosimme erilaisia vinkkejä, mitä tehdä korona-aikaan kotona tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Löydät mukavaa tekemistä täältä: SeniorSurf-digivinkit.

Vietä vappu turvallisesti kotona – ohjelmaa riittää! Katso SeniorSurfin vapun digivinkit.


Ohjeita korona-aikaan

Vinkkilista – Pidetään huolta ikäihmisistä: VTKL

Nostalgisia elokuvia ja mainoksia: https://kavi.finna.fi/

Tarkista, onko sinulla kirjastosi kautta lukuoikeus e-lehtiin. Esimerkiksi HelMet-kirjastoon.

Monipuolisesti tekemistä verkon kautta: mm. museoita, musiikkia ja aikamatkailua Turussa.

Ajankohtainen tietopaketti avuksi korona-aikana: Enter ry 


Uutta – Digitreenien peruskurssi

Digitreenien peruskurssi

Ylen Digitreenit sivustolle on avattu uusi senioreille suunnattu peruskurssi. Kurssi on tarkoitettu melko aloitteleville digilaitteiden ja -palvelujen käyttäjille, mutta varmasti kokeneemmatkin käyttäjät löytävät sieltä uusia tietoja. Kannattaa käydä tutustumassa ja oppimassa. Digitreenien peruskurssi löytyy täältä.

Peruskurssin jälkeen kannattaa vierailla säännöllisesti Ylen Digitreenit -sivustolla, josta löytyy mahtava määrä hyödyllistä tietoa.


Innostu Digistä Tampereella Metso-kirjastossa 18.11.2019 klo 11-14

SeniorSurf järjestää yhdessä Tampereen kaupungin ja Ylen kanssa senioreille suunnatun tapahtuman. Tule tutustumaan monenlaisiin digipalveluihin. Mukanetin opastajat neuvovat akuuteissa digipulmissa. Ota oma laite mukaan.
Digituki 2019 – Valtakunnallinen digituen järjestäjien verkostotapaaminen 5.9.

Olkoonpa toimintasi pientä, laajaa tai vasta suunnitteilla, tervetuloa
Valtakunnalliseen digituen järjestäjien verkostotapaamiseen Tampereelle 5.9.
klo 12:30 – 17.30 ja kaupungin iltavastaanotolle Raatihuoneelle klo 18.

Verkostoitumisen ohella kuulemme ajankohtaisia digiopastuksen ja -tuen kuulumisia, esityksiä digitaitojen vahvistamisessa kansalaisopistoissa, juorhonjuuritason opastustoiminnasta, tutkimuksellista tietoa oppimisen tukemiseksi, uutta Ylen digitreeneistä ja mm. SeniorSurfin opastuspaikkakartasta. Digiopastuskentällä toimivat pääsevät ääneen ”Onnistumiset ja haasteet” -aiheisessa Pecha Kucha -sessiossa.

Järjestämme tapahtumaa yhdessä Tampereen kaupungin, Väestörekisterikeskuksen, Helsingin kaupungin ja Mukanetti ry:n kanssa. Tilaisuus on jatkoa 2018 Helsingissä järjestettyyn tapaamiseen.

Linkitämme tarkan ohjelman lähipäivinä tähän. Ilmoittautumiset 23.8. mennessä tästä linkistä. Tilaisuus on maksuton.

Katoaako kansalainen digiavaruuteen?
-SeniorSurf SuomiAreenalla

SuomiAreenan ”Katoaako kansalainen digiavaruuteen?” -paneelissa 16.7.2019 pohdittiin syrjäytetäänkö osa kansalaisista tekemällä palveluja, joita kaikki eivät pysty käyttämään.

Asiantuntija Teija Saarinen Vanhustyön keskusliiton SenioSurf-toiminnasta mm. korosti kohderyhmien aktiivisempaa ja varhaisempaa ottamista mukaan sähköisten palveluiden ja sovellusten kehittämiseen.

Keskustelun järjestivät Kehitysvammaliitto ja 2M-IT Oy.

Katso keskustelun tallenne: Katoaako kansalainen digiavaruuteen?

All Digital Week 25.-31.3.2019 – Suomessa toista kertaa, SeniorSurf taas mukana.

Päätapahtumat:

25.3. Vaasa
26.3. Helsinki (Keskustakirjasto Oodi) ja Sipoo
27.3. Porvoo

Tapahtumien ohjelmat löytyvät täältä: https://alldigitalweekfinland.blog/
Helsingin Oodissa klo 11, ryhmätila 3, SeniorSurf neuvoo: Vinkkejä ja linkkejä – mistä löydän tietoa ja ohjeita.

Haku