Hyppää sisältöön

Blogi: Seniorin digitaidot – mitä ne ovat?

Blogi: Seniorin digitaidot – mitä ne ovat?

Digitaidot ovat nykypäivän kansalaistaitoja ja ilman digitaitoja ei voi olla täysin osallinen yhteiskunnassa. Vai voiko? Näitä asioita usein pyöritellään erilaisissa työryhmissä ja tilaisuuksissa. Kun puhutaan digitaitojen kasvattamisesta ja kehittämisestä, monesti keskusteluun nousevat iäkkäät ihmiset. Miksi näin on? Siksi, että tilastojen mukaan erityisesti iäkkäimmät ihmiset ovat niitä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet digilaitteita. Voiko iäkäs ihminen sitten ylipäätään oppia uusien digilaitteiden käyttöä? Kyllä voi.

Vaikka tässäkin kirjoituksessa ensin niputetaan kaikki yli 65-vuotiaat yhteen ryhmään, voidaan todeta, että iäkkäiden ihmisten eli seniorien digitaidot ovat kovin vaihtelevia, kuten kaikkien muidenkin ikäryhmien. Suomessa on reilut 1,2 miljoonaa yli 65-vuotiasta, ja siihen joukkoon mahtuu paljon sekä osaamista että osaamattomuutta. Joukossa on ensimmäisten digipalveluiden suunnittelijoita ja kehittäjiä sekä heitä, jotka eivät ole koskaan älypuhelimeen koskeneetkaan. Noiden kahden ryhmän välille sijoittuu kuitenkin suurin osa senioreista.

Mitä seniorien digitaitoihin kuuluu?

Seniorin digitaidot koostuvat digilaitteen perushallinnasta sekä tärkeimpien asioiden hoitamisesta omassa arjessa. Monet pärjäävät hyvin oman laitteensa kanssa ja osaavat hoitaa esimerkiksi pankkiasiansa, mutta kokevat silti, etteivät osaa mitään. Itseään ei kannata vähätellä! Kannattaa olla ylpeä ja tyytyväinen oman osaamisen jokaisesta askeleesta. Ja kun osaa perustaidot, voi aina opetella lisää. Digilaitteet ovat mainioita työkaluja moneen mukavaan asiaan, kuten monipuoliseen yhteydenpitoon ja vaikkapa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Jos haluaa ihan tavoitteellisesti lähteä opettelemaan erilaisia asioita digilaitteisiin ja -palveluihin liittyen, voi esimerkiksi tutustua ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry:n tekemiin Seniorin digitaitojen tarkistuslistoihin. Niitä voi käydä läpi omassa tahdissa, vaikka lista kerrallaan, ja opetella uutta pikkuhiljaa joko itsekseen, ystävän tai vertaisopastajan kanssa.

Kuka voisi auttaa digitaitojen kasvattamisessa?

Uusissa ja pulmallisissa tilanteissa kannattaa aina kysyä opastusta ja apua, myös digiasioihin. Monet viranomaiset antavat digitukea ja useat yritykset auttavat myös. Esimerkiksi pankista saa ja kannattaa kysyä apua heidän omien palveluidensa käyttöön. Digiasioissa kannattaa hyödyntää myös läheisten ja omaisten antama tuki.

Yksi mainio tapa kasvattaa digitaitoja on käydä vapaaehtoisen digiopastajan puheilla. Heitä löytää muun muassa monen järjestön ja kirjaston kautta. Digiopastajat auttavat maksutta ja juuri sen laitteen ja palvelun käytössä, johon apua tarvitaan. Vapaaehtoisia digiopastajia löytyy esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan kokoaman Opastuspaikkakartan avulla.

Digitaitoviikko 16.5.-20.5.2022

Tällä viikolla vietetään Digi- ja väestöviraston koordinoimaa Digitaitoviikkoa. Teemaviikolla kysytään pitääkö olla huolissaan suomalaisten digiosaamisesta. SeniorSurf tuo teemaviikolla esiin senioreiden digiosaamista ja digioppimista. Tärkeintä uuden oppimisessa ovat ilo ja rohkeus, eivät huolet ja uhkakuvat. Suomalaisilla senioreilla on paljon taitoa – annetaan yhdessä arvoa sille!

Kirjoittaja:
Tiina Etelämäki
Johtava asiantuntija
SeniorSurf-toiminta, Vanhustyön keskusliitto

Olemme mukana Digitaitoviikolla 16.-20.5.2022

(16.5.2022)

Haku